Ljubiti druge

Ustavi se za trenutek in dopusti tišini, da te prevzame. Naj te begajoče misli ne vznemirjajo. Nekajkrat počasi, globoko vdihni. Zavedaj se, da te Bog neskončno ljubi.

1 Korinčanom 13,4-7

Ljubezen je potrpežljiva, dobrotljiva je ljubezen, ni nevoščljiva, ljubezen se ne ponaša, se ne napihuje, ni brezobzirna, ne išče svojega, ne da se razdražiti, ne misli hudega. Ne veseli se krivice, veseli pa se resnice. Vse prenaša, vse veruje, vse upa, vse prestane.

Ta čudoviti odlomek iz Pavlovega pisma se prebira na mnogih porokah. In vendar Pavel teh besed ni napisal samo za poročene pare. Lastnosti, ki jih pripiše kreposti ljubezni, so za vse. Vsakogar od nas izzivajo, da preverimo svojo držo do drugih, do družine, prijateljev in neznancev.  Če živimo vsak dan z ljubečim pogledom, potem ljubosumje, zavist in jeza izginejo. Razvijamo se v človeka, ki išče resnico in se veseli, ko jo najde. Ko postavimo ljubezen za temelj svojega življenja, odkrijemo v središču hvaležnost.

Katero od lastnosti ljubezni bi lahko iz svoje izkušnje dodal Pavlovemu seznamu?

Kaj je zame največji izziv, ko želim živeti v ljubeči drži?

Kako sem lahko temu izzivu kos?

(Obrni se na Boga z naslednjo molitvijo ali kakor ti narekuje srce.)

 

Dobri Bog, svet zelo potrebuje tvojo ljubezen. Odpri mi srce, da sprejmem tvojo milost in odprtost, ki ju potrebujem, da bom znamenje tvoje ljubezni vsakomur, ki ga srečam.

Amen.