Izbrati življenje

Preden začneš, se za nekaj trenutkov ustavi in sprosti. Trikrat globoko vdihni in se zavej ljubeče Božje navzočnosti v sebi.

5 Mojzes 30,19-20 Predložil sem ti življenje in smrt, blagoslov in prekletstvo. Izberi torej življenje, da boš živel ti in tvoj zarod, tako da ljubiš GOSPODA, svojega Boga, poslušaš njegov glas in se ga držiš.

Življenje in blagoslov ali smrt in prekletstvo? To je naša izbira? Kaj pravzaprav pomeni izbrati življenje? Kako naj vemo, da nam bo naša izbira prinesla življenje? Peta Mojzesova knjiga nam ponuja tri merila, po katerih lahko to presodimo: kadar naša odločitev temelji na Božji ljubezni; ko smo pozorni na to, kar smo v srcu ali po drugih ljudeh slišali, da nam Bog govori; kadar ne glede na zunanje okoliščine ostanemo blizu Bogu. Kadar se tako odločamo, smo lahko prepričani, da bo vse, za kar smo se odločili, vodilo v življenje. In življenje, ki ga izberemo, ni le za nas, ampak tudi za druge.

Kaj mi v tem trenutku pomeni izbrati življenje?

Kako v svoje izbire vključujem druge?

(Moli z naslednjimi besedami ali kakor čutiš.) Bog Življenja, tvoj klic, naj izberemo življenje, odmeva po vsem stvarstvu. Pomagaj mi ljubiti, varuj me in ohrani v svojem objemu.

Amen.