Da bi se zavedali, da je postni čas brez premagovanja skušnjav na področju telesnosti in posvetnosti le beseda brez vsebine.

Vsako leto se kristjani med postnim časom odločamo za to ali drugo obliko postenja. Postenje je vaja v discipliniranju telesa, oziroma telesnih impulzov. Včasih nas ti impulzi ali nagoni povsem obvladajo, posebej na področju prehranjevanja in spolnosti, dveh najbolj osnovnih funkcijah našega bitja. Nekoliko starinsko zveneči pojem, telesnost, pomeni prav to, da nas obvladajo telesni instinkti in ne obratno, da mi obvladujemo njih. Vsi imamo na področju apetita, takšnega ali drugačnega, nekaj težav. Premagovanje telesnih apetitov je znamenje naše višje volje, ki je vezana na služenje Bogu in bližnjemu raje kot domnevni nujnosti, ki nam jo signalizira telo. Postenje je način preko katerega se zavemo, da smo povsem odvisni od Boga in ne od trenutnega počutja. Tudi telo se preko postenja uči funkcionirati drugače, nekoliko bolj usklajeno našo voljo, ki išče da bi sledila božji. Spomnimo se, da smo sami sebi najbližji in da je obvladovanje samih sebe ena od naših poslanstev, ne samo v postu temveč v življenju na sploh. Če bi sledili samo svoji volji in svojim notranjim impulzom bi bili skrajno sebična bitja. Ker pa imamo pred seboj še druge, je obvladovanje sebe ena od pomembnih lastnosti vsakega človeka, ne samo kristjana. Naj nam bo letos post v izziv, da se spoznamo in bolj odkrijemo svojo odvisnost od Boga in njegove milosti.

Posted in apostolat molitve, slovenski namen | Komentarji so izklopljeni za Da bi se zavedali, da je postni čas brez premagovanja skušnjav na področju telesnosti in posvetnosti le beseda brez vsebine.

Komentarji so onemogočeni.